Εργαστήριο: Νίκαια, οι άνθρωποι και η πόλη σε κίνηση 1922-2022

Εργαστήριο: Νίκαια, οι άνθρωποι και η πόλη σε κίνηση 1922-2022

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η  Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Η Σ

Η ερευνητική ομάδα του έργου «100memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης», που υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προσκαλεί όσες και όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν το προσφυγικό παρελθόν και να (συν)διαμορφώσουν αφηγήσεις για την ιστορία και το παρόν της Νίκαιας σε ένα εργαστήριο με θέμα: «Νίκαια, οι άνθρωποι και η πόλη σε κίνηση 1922-2022». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις (Οκτώβριο και Νοέμβριο) στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας.

Το ερευνητικό έργο «100memories» επιχειρεί να συνδέσει την ιστορική έρευνα για την προσφυγική εγκατάσταση και τις μεταναστευτικές ροές που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων και εργαλείων με στόχο την τεκμηρίωση, διάδοση και αναπαράσταση όχι μόνο της ιστορικής μνήμης γύρω από τον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό αλλά τον τρόπο που σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας συνυφαίνεται με την προσφυγική άφιξη και εγκατάσταση του 1922 και τα μεταναστευτικά ρεύματα -από και προς την Ελλάδα- που ακολούθησαν. Το έργο, μεταξύ άλλων, εστιάζει στη προσφυγική πόλη της Νίκαιας επιχειρώντας να φωτίσει την καθημερινότητα των προσφύγων μέσα από το αποτύπωμά της στον αστικό χώρο

Η πόλη ως  χώρος κατοικίας, εργασίας, ελεύθερου χρόνου, ως ο χώρος της παραγωγής και της κοινωνικής αναπαραγωγής, ως χώρος συναντήσεων και συγκρούσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Οι ερευνητές του έργου και οι κάτοικοι της πόλης θα συναντηθούν και θα προσπαθήσουν μαζί να συγκροτήσουν μια βιογραφία της πόλης εκκινώντας από τους πιο «ταπεινούς» χώρους της καθημερινής ζωής. Τι ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένα προσφυγικό σπίτι στην Οσία Ξένη, ένα παγκάκι στα Πλυντήρια, ένα καφενείο στην Πλατεία Αγίου Νικολάου και ένα ραφτάδικο στα Γερμανικά; Σε αυτούς τους μικρούς, «ασήμαντους» χώρους της καθημερινότητας καθρεφτίζονται οι μεγάλες και «σημαντικές» ιστορίες των ξεριζωμών, των πολέμων, των πολιτικών συγκρούσεων των οικονομικών καταστροφών. Καθρεφτίζονται όμως παράλληλα και οι ιστορίες του μόχθου, της ελπίδας και του αγώνα για επιβίωση. Σε μια ανάγνωση που εκκινεί από τους χώρους της καθημερινής ζωής, οι πρόσφυγες νοηματοδοτούνται ως δρώντα υποκείμενα που μέσα από ατομικές και συλλογικές πρακτικές επιχειρούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους -και κατά συνέπεια τις (νέες) πόλεις που κατοικούν. Αυτές τις ιστορίες της Νίκαιας θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε και να καταγράψουμε στα τέσσερα εργαστήρια που θα οργανώσουμε στη Νίκαια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021.

Πρόγραμμα εργαστηρίων:

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, 18.30

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 18.30

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021, 18.30

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, 18.30

Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, Τ.Κ. 18450 Νίκαια)

Ελεύθερη, μετά από δήλωση συμμετοχής στο Email: [email protected]

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς και οι οδηγίες που θα είναι σε ισχύ την ημέρα διεξαγωγής, για την παραμονή σε κλειστούς χώρους.  

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210.72.73.582.

Εικόνα: Τμήμα Πανοράματος της Νέας Κοκκινιάς / ΕΛΙΑ

Related Posts