(Σ)τα βήματα των ανθρώπων – εφήμερη έκθεση στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

(Σ)τα βήματα των ανθρώπων – εφήμερη έκθεση στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

(Σ)τα βήματα των ανθρώπων

εφήμερη έκθεση στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

 

Τι προσέχεις και τι προσπερνάς σε μια βόλτα στην πόλη;

Πόσοι άνθρωποι έφυγαν και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο αιώνα;

 

Το ερευνητικό έργο 100memories του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου, παρουσιάζει στους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης την εφήμερη έκθεση και τον περίπατο «(Σ)τα βήματα των ανθρώπων» στην Άνω Πόλη.

Για λίγες μέρες, στα σκαλιά στη συμβολή των οδών Βλατάδων και Φωτίου στην Άνω Πόλη, τα βήματά μας νοερά διασταυρώνονται με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα: των μουσουλμάνων που φεύγουν και των χριστιανών που έρχονται στα χρόνια της ανταλλαγής, των Εβραίων που εκδιώκονται, όσων έρχονται από την επαρχία και όσων φεύγουν για τη Γερμανία, όσων φτάνουν από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και όσων σήμερα συνεχίζουν να φτάνουν από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Ακολουθούμε τα βήματά τους που διασταυρώνονται μέσα από ιστορίες και τεκμήρια σε μικρές και συχνά αυτοσχέδιες κατοικίες, στην άτυπη και συνήθως αόρατη εργασία και στους  αγώνες για επιβίωση, τόσο ατομικούς όσο και συλλογικούς.

Μέσα από αυτήν την εφήμερη έκθεση επιχειρούμε να αναδείξουμε μια «άλλη» ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μιας πόλης που είναι μοναδική και ιδιαίτερη, όχι μόνο λόγω ενός μακραίωνου παρελθόντος, αλλά μιας πόλης που αντλεί τη μοναδικότητά της από τη διαρκή κίνηση, από τις αλλεπάλληλες  συναντήσεις διαφορετικών ιστοριών. Στα σταυροδρόμια της Άνω πόλης, στα σπίτια και στις ανηφόρες της ξετυλίγεται ένα μωσαϊκό βημάτων, βιωμάτων, μόχθου, φροντίδας, συναντήσεων και αποχαιρετισμών. Για λίγες μέρες, μια εφήμερη έκθεση και ένας ψηφιακός περίπατος, επιχειρούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη συνεχών αφίξεων και αναχωρήσεων, μια πόλη που αλλάζει διαρκώς μαζί με τις ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν.

Διάρκεια: Πέμπτη 4 έως Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Έναρξη έκθεσης: Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, ώρα 18.00

Ώρες επίσκεψης: Πέμπτη-Παρασκευή 18.00-21.30 | Σάββατο-Κυριακή 11.00-14.00 & 18.00-21.30

Διεύθυνση: Σκάλα στη συμβολή των οδών Βλατάδων και Φωτίου, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, ΤΚ 54633 

Δημόσιος περίπατος στα βήματα των ανθρώπων που έφτασαν και έφυγαν από την Άνω Πόλη τον τελευταίο αιώνα, Σάββατο 6 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 (σημείο εκκίνησης: Είσοδος Ιεράς Μονής Βλατάδων, Επταπυργίου 64).

Η συμμετοχή στην έκθεση και στον περίπατο είναι δωρεάν.

Το poster και το φυλλάδιο της έκθεσης.

Related Posts