(Σ)τα βήματα των ανθρώπων | Περίπατος και εφήμερη έκθεση/παράσταση αφήγησης στη Νίκαια Αττικής

(Σ)τα βήματα των ανθρώπων | Περίπατος και εφήμερη έκθεση/παράσταση αφήγησης στη Νίκαια Αττικής

Το ερευνητικό έργο 100memories του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ολοκληρώνει το πρόγραμμα των δημόσιων δράσεων τού στη Νίκαια, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Για μια τελευταία φορά στον αρχικό προσφυγικό συνοικισμό της Νίκαιας τα βήματά μας θα διασταυρωθούν με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα. Θα ακολουθήσουμε τα βήματά τους που διασταυρώνονται μέσα από ιστορίες και τεκμήρια σε μικρές και συχνά αυτοσχέδιες κατοικίες, στην άτυπη και συνήθως αόρατη εργασία και στους  αγώνες για επιβίωση, τόσο ατομικούς όσο και συλλογικούς.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00 – Δημόσιος Περίπατος

Δημόσιος περίπατος στα βήματα των ανθρώπων που έφτασαν και έφυγαν από τη Νίκαια τον τελευταίο αιώνα.

Οι προσφυγικές γειτονιές της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων ή και των άλλων στεγαστικών προγραμμάτων που ακολούθησαν μοιάζουν μεταξύ τους. Μοιάζουν ρυμοτομικά γιατί κατασκευάστηκαν με τα ίδια ή παρόμοια σχέδια, μοιάζουν επειδή τα σπίτια είναι μικρά και ο δημόσιος χώρος είναι τμήμα του σπιτιού τις περισσότερες από τις εποχές του χρόνου. O αρχικός προσφυγικός πυρήνας της Νέας Κοκκινιάς είναι μια τέτοια γειτονιά. Στα σπίτια που φτιάχτηκαν για τους πρόσφυγες του 1922, βρήκαν καταφύγιο στα 100 χρόνια που ακολούθησαν οι νεοαφιχθέντες κάθε περιόδου: εσωτερικοί μετανάστες, μετανάστες από την Αλβανία, την Ανατολική Ευρώπη ή τον παγκόσμιο Νότο και πρόσφυγες του 2015 αναδεικνύοντας κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και ανάγκες που έχουν οι μετακινούμενοι κάθε περιόδου.

Σημείο εκκίνησης: Σταθμός μετρό «Νίκαια», πλατεία Αγίου Νικολάου

 

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00 – Εφήμερη έκθεση/παράσταση αφήγησης

Ο Δημήτρης B. Προύσαλης αφηγείται μικρασιάτικα παραμύθια στις αυλές των προσφυγικών σπιτιών της Νίκαιας. 

Μια περιήγηση στα σταυροδρόμια του συλλογικού φαντασιακού και στις γειτονιές των προσφύγων του 1922, ένα αντάμωμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραμύθια ως αποκούμπι μνήμης από τις πατρογονικές εστίες, φύτρα και μπόλι συνέχειας -από την αρχή- στις καινούργιες πατρίδες καταφυγής. Στις αυλές των ανθρώπων ξαναφτιάχνεται ο κόσμος μέσα από παλιές ανάσες, βάσανα των καιρών και καινούργια όνειρα. Τρεις αυλές, τρεις στάσεις, τρεις αφηγήσεις απ’ τις γωνιές της μικρασιατικής γης, της Δυτικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και του ακριτικού Πόντου.

Σημείο συνάντησης: Καραολή και Δημητρίου 170, Νίκαια | Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη.

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν στο κοινό.

Related Posts